Projekt očuvanja kulture, tradicije i starih običaja

ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI

PROGRAM ŽETVE 2016.

 

Prve subote u srpnju Županja je u znaku žetve. Posjetite li u to vrijeme ovaj grad na obali Save osjetit ćete bogatstvo slavonske tradicije i duboko poštovanje ovdašnjih stanovnika prema plodnoj ravnici koja ih je othranila. Osim najvažnijeg posla u polju, žetva je za Slavonce stoljećima bila simbol blagostanja uz druženje, pjesmu i bogata jela. Iako su kosce u polju danas zamijenili strojevi, manifestacija „Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“, oživjela je ljepotu starinskih običaja.

ŽETVENI SAJAM 2016.

 

U okviru manifestacije "Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti" održava se i ŽETVENI SAJAM, koji svake godine okuplja sve veći broj izlagača domaćih proizvoda, suvenira, etno kreacija, šaranih tikvica, zlatoveza, šlingeraja, drvenih dječjih igračaka…

Svi koji su zainteresirani za izlaganje svoje sudjelovanje mogu prijaviti putem prijavnice i to najkasnije do 27. lipnja 2016., a sve informacije se mogu dobiti na telefon 032 832 711.

 

Sudionici

U 2016. godini u programu manifestacije očekujemo sudjelovanje  gotovo 200 sudionika, uključujući članove radne skupine – Mobe koja prikazuje običaje žetve i goste iz Lukavca, Hrgova i Subotice, te članove kulturno umjetničkih udruga, tamburaški sastav, brojne izlagače te članove Konjogojskih udruga sa zaprežnim kolima.

 

 

Od svog osnutka, odnosno od 1998. godine,  TZ grada Županje nastoji učiniti Županju i okolicu prepoznatljivom destinacijom aktivnog odmora, čiste prirode, domaće hrane s obiteljskih imanja i manifestacija koje čuvaju kulturnu baštinu i tradiciju. TZ grada Županje je kroz svoj rad na usluzi lokalnoj zajednici, te nastoji biti izvor i motivacija za očuvanje kulture i baštine, otkrivanja novih turističkih potencijala uz realizaciju projekata s ciljem ekološke, ekonomske i društvene održivosti.

                                                                                - - -

Godine 2003. u Uredu Turističke zajednice grada Županje u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom "Napredak" iz Županje nastala je ideja o nastanku manifestacije kojom bi prikazali i približili pojedinosti iz života naših predaka te time sačuvali znanja o vlastitoj povijesti i kulturnoj baštini. Razvila se ideja o prikazu nekadašnjih žetvenih običaja uz koje bi vezali sve druge potencijale seoskog turizma ovoga kraja. Sam početak realizacije "Žetve i vršidbe u prošlosti" izazvao je veliku pozornost brojnih subjekata našega društva te je tijekom godina kroz brojne prijedloge  manifestacija doživljavala dopune i različitosti kulturnog sadržaja.

Upravo kroz ovu manifestaciju sve se više ljudi počelo uključivalo u izradu suvenira i ideju otvaranja seoskih domaćinstava, gdje bi domaćini na kućnom pragu prodavali gostima svoje domaće proizvode. Svake je godine "Žetvu i vršidbu" posjećivao sve veći broj uzvanika i posjetitelja, od stranih turista i novinara do brojnih visokih uzvanika. Brojni su sudionici obogatili program manifestacije, ali svega ne bi bilo bez brojnih sugrađana koji su nesebično odvajali svoje vrijeme i mjesecima prije Žetve pomagali u uređenju prostora za prikaz žetvenih običaja i doprinosili uspješnoj realizaciji manifestacije. Posebno se moramo zahvaliti članovima radne skupine Mobe i našim gostima iz Subotice, Hrgova, Lukavca, Sarajeva .....

Moramo se zahvaliti svim institucijama, udrugama, donatorima i sponzorima, svim volonterima i članovima organizacije te medijima i svima onima koji su pomogli održavanju manifestacije na bilo koji nacin.  Još jednom VELIKO HVALA SVIMA.

 

Jedino zajedničkim snagama možemo sačuvati našu tradiciju i bastinu koju su nam ostavili nasi stari. Čuvajmo je i dalje.

O NAMA

KONTAKTIRAJTE NAS

Turistička zajednica grada Županje

Veliki kraj 66, 32270 Županja

tz-zupanja@vk.t-com.hr

Tel: +385 32 832 711

Success! Message received.